zondag 22 januari 2017

Stemrecht

Zoals ik in Democratie ja/nee al aangeef, heb ik niet zo veel vertrouwen in het functioneren van de democratie. Ook wanneer men de democratie op een andere wijze organiseert, bijvoorbeeld zoals ik in 'Een andere democratie' schets, blijft 'de politiek' en daarmee het landsbestuur in sterke mate afhankelijk van de deskundigheid van de kiezer.  Alleen wanneer de kiezer over voldoende intelligentie, kennis en informatie beschikt, kan hij of zij een verstandige keuze maken. Dat het huidige systeem tot op heden nog niet tot duidelijk zichtbare rampen geleid heeft, is slechts schijn. De opwarming van de aarde, de vele oorlogen en de grote hongersnoden hadden met een verstandiger beleid voorkomen kunnen worden.

De politiek is een ingewikkeld iets. Het raakt tenslotte alle facetten van het bestaan op aarde en niet alleen nationaal, maar ook internationaal. Achter elke minister en staatssecretaris staat dan ook een enorm ambtenarenapparaat dat de plannen en ideeën moet vormgeven, uit moet werken en beoordelen. Kamerleden en fractiewoordvoerders kunnen het ook niet stellen zonder de nodige ondersteuning. Partijen hebben, afhankelijk van hun omvang, ter ondersteuning van hun mensen vaak een eigen planbureau, rekenkamer of hoe men het ook maar noemen wilt. Ondanks al die  ondersteuning en al die knappe koppen, komt er, volgens velen, van een verstandig bestuur echter weinig terecht.
Dat wetende hoe kan men dan verwachten dat de doorsnee burger wel verstand van zaken heeft?

Bij de huidige democratie heeft iedereen zijn invloed, maar is het wel verstandig om mensen die helemaal geen verstand van zaken hebben invloed te geven?
Is het wel verstandig om mensen die het milieu willens en wetens vergiftigen om er zelf een paar centen beter van te worden, is het verstandig om die mensen invloed op het landsbestuur te geven?
Moet je mensen, die hun huisgenoten mishandelen en kinderen misbruiken mee laten beslissen over onze normen en wetten?
Moet je mensen wiens geestelijk vermogens te kort schieten om de gevolgen van hun daden te overzien en om medeleven met andere schepselen te tonen, moet je dat soort mensen de samenleving in laten richten en moet je mensen die alleen maar uit zijn op hun eigen gewin en daar anderen willens en wetens aan opofferen, laten beslissen over over het wel en wee van hele volkeren?

Wordt het geen tijd dat de kiezer zich waardig toont een stem uit te brengen?
Zou een proeve van bekwaamheid en medemenselijkheid niet op zijn plaats zijn?

Ik denk van wel. Het lijkt me echter een onmogelijkheid, want omdat te realiseren heeft men eerst een ECHT verstandige regering nodig.


Geen opmerkingen: